קל ללכת לאיבוד בטיפול בילדים עם הפרעת קשב וריכוז. לעיתים קרובות אנחנו המטפלים מרגישים שהתזזיתיות, המוסחות, הקושי להתמקד במשימה לאורך זמן, דבקים גם בנו ובטיפול שמתפזר ומאבד את יעילותו.
טיפול בילדים ובני נוער המתמודדים עם הפרעת קשב, על אף המורכבות שבו, יכול להיות כיף גדול עבור המטופלים וגם עבורנו.כיום אנחנו מבינים שהמפתח הוא הבנת הקשר שבין הפרעת קשב ובין התפקודים הניהוליים: קשב, אימפולסיביות, סדר וארגון, שליטה רגשית, מעברים וגמישות מחשבתית.
תפקודים ניהוליים אלו זקוקים לאימון וחיזוק אצל ילדים המתמודדים עם הפרעת קשב וריכוז .
משחקים הם דרך מהנה, יעילה ונהדרת ללמד, לתרגל ולאמן ילדים ובני נוער לשיפור התפקודים הניהוליים. בסדנה בת שני חלקים, נכיר את התפקודים הניהוליים השונים ונלמד כיצד ניתן להעריך אותם. נבין ביחד כיצד להתאים משחקים מוכרים כגון חתחתול, טאקי, שרלוק ועוד, וכיצד לשחק בהם נכון, על מנת לעשות בהם שימוש ככלי טיפולי מהנה ויעיל באימון תפקודים ניהוליים עם ילדים ובני נוער.
מדריך בהסמכה בטיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT) בילדים ונוער, מטפל בביו פידבק ובסכמה תרפיה.
מרצה בעבר באוניברסיטה העברית בירושלים, באוניברסיטת תל אביב ובמכללה האקדמית קריית אונו.
ספרי הראשון "מיתולוגיות ארגוניות" אותו כתבתי בשיתוף עם פרופסור ישראל כ"ץ, פורסם בשנה הקודמת בהוצאת רסלינג. את השנים האחרונות בחיי המקצועיים הקדשתי לטיפול במאות ילדים, בני נוער והוריהם, במגוון רחב של קשיים והתמודדויות, תוך כדי שימוש נרחב במשחקים מוכרים ככלים טיפוליים.
מאמר שפורסם בפסיכולוגיה עברית- לשחק CBT: טיפול קוגניטיבי התנהגותי באמצעות משחק (CBPT) – מדריך למשחקים
מפגש ראשון:
נכיר את התפקודים הניהוליים השונים, את חשיבותם להבנה שלנו של פרופילים שונים בהפרעת קשב וריכוז והפרעות נוספות.
נלמד כיצד לבנות תכנית טיפולית מותאמת אישית למטופלים שלנו, על פי מאפייניהם וצרכיהם הייחודיים.
נכיר אסטרטגיות נפוצות מתוך פרוטוקולים לטיפול בהפרעת קשב וריכוז, וטכניקות מגוונות המאפשרות מענה טיפולי יעיל לקשיים בתפקודים הניהוליים השונים.
מפגש שני:
נלמד אילו משחקים מוכרים מתאימים לטיפול, תרגול ואימון עבור כל אחד מן התפקודים הניהוליים השונים.
מבין כל המשחקים בארגז שלנו, טאקי, חתחתול, חלומו, שרלוק, ארבע בשורה, מנקלה, הרמז, פיקולו ,ג'אנגל ספיד, מלך הפלאפל ועוד, נראה אילו משחקים קשורים לאינהיבציה, אילו משחקים מאפשרים תרגול ואימון של גמישות מחשבתית, ואילו קשורים לזיכרון עבודה, ניטור ותכנון וארגון.
נדגים כיצד יש לשחק בהם על מנת לעשות בהם שימוש ככלים טיפוליים יעילים ומהנים.