כולנו מפחדים. הפחד הוא רגש טבעי ונורמלי שפעמים רבות גורם לנו להיזהר ושומר עלינו מפני סכנות. אבל בניגוד לפחד שנגרם כתוצאה מאיום או סכנה, הגורם לחרדה הוא מחשבה שמזהה סכנה, כשלמעשה אנחנו במקום בטוח.
הפרעות חרדה הן מההפרעות הרגשיות הנפוצות ביותר בקרב ילדים ובני נוער, אשר מתמודדים עם תחושות חריפות של פחד, המלוות בתסמינים גופניים חזקים כגון תחושה של מחנק, עליה בקצב הלב ובדופק, זיעה מרובה, רעד בשרירים, כאבי ראש, סחרחורות וכאבי בטן.
קיימים מספר סוגים עיקריים של חרדה אצל ילדים ובני נוער, ובינהם חרדה חברתית, חרדת פרידה והפרעת חרדה כללית.
סוגי חרדות
קיימים מספר סוגים מובחנים של חרדות איתן מתמודדים ילדים ובני נוער. הזיהוי של סוג החרדה הספציפית, מאפשר טיפול מדויק וממוקד בחרדה, ובכך מגביר את יעילות הטיפול ומקצר את משכו.
חרדה חברתית
חרדה חברתית היא אחת החרדות הנפוצות ביותר בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים. החשש העיקרי בחרדה חברתית הוא מיצירת קשר עם אחרים או להיות במרכז תשומת הלב.
החשש שאחרים ילעגו לי או ידחו אותי, מוביל את הילדים להימנע ממצבים חברתיים: הם ימנעו מלענות לשאלות המורה בכיתה או לגשת ללוח, חלקם יישאר בכיתה במהלך ההפסקות, בזמן שאחרים יסרבו לקחת חלק בחוגים או פעילויות הכרוכות במפגש עם ילדים אחרים.
חרדת היפרדות
חרדת היפרדות המוכרת יותר בשם חרדת פרידה, היא הפחד להיות רחוק מהמטפל העיקרי, בדרך כלל, האם. חרדת היפרדות שכיחה מאד בקרב תינוקות וילדים צעירים, ומהווה חלק מהתפתחותם התקינה. במקרים בהם חרדת היפרדות נמשכת או מופיעה בגילאים בוגרים יותר, יתקשו הילדים והנערים להתרחק מהוריהם. הם ימנעו מללכת לבית הספר, יסרבו לישון בבתיהם של חברים או בני משפחה, ופעמים רבות ידווחו על כאבי בטן או בעיות גופניות אחרות כאשר הם נפרדים מהוריהם. ילדים מסוימים יגיבו בהתקפי זעם כאשר יחושו באיום של היפרדות, או יסרבו לאפשר להוריהם לצאת מביתם בשעות הערב לחייהם הפרטיים והזוגיים.
חרדה מוכללת (GAD)
חרדה מוכללת הינה נטייה כללית להיות מודאג או חרד בנוגע לתחומים רבים בחיים. ילדים המתמודדים עם חרדה מוכללת, דואגים לגבי בעיות כלליות רבות: מצבם הבריאותי ושל בני המשפחה, פריצות לביתם, אסונות ומלחמות, מצבם הכלכלי של הוריהם ואפילו דאגה לעבודות של הוריהם. ילדים אלו נוטים "לאסוף" חרדות מכותרות העיתונים ושידורי חדשות, היכולים לגרום להם להתקפי חרדה הנמשכים ימים. הדאגות הבלתי פוסקות מלוות לעיתים קרובות בתסמינים גופניים לא נעימים כמו קושי להתרכז, כאבי שרירים, הפרעות שינה, רגזנות ועייפות. קשיים אלו עלולים להפריע לילד לתפקד בבית ובבית הספר ובתחומי חיים נוספים.
התקפי פאניקה (התקפי חרדה)
התקף חרדה הוא חוויה גופנית קשה, קיצונית ומטלטלת. בזמן התקף חרדה ישנה תחושה עזה של אימה המלווה בתסמינים גופניים בולטים: עליה חדה בקצב פעימות הלב, קוצר נשימה, הזעה מוגברת, צמרמורות או סחרחורות, אשר לעיתים קרובות מלווים במחשבות כי מדובר בהתקף לב או אובדן שפיות. ילדים רבים הגיעו אלי לטיפול בהפרעת פאניקה, לאחר שהגיעו מספר פעמים לחדר מיון, בשל התסמינים הגופניים החריפים של ההפרעה.
התקפי החרדה מתרחשים לרוב בפתאומיות, ללא סימן מקדים או גורם מזוהה. עוצמת החוויה והקושי לנבא מתי תתרחש שוב, מובילים לדאגה מתמדת מהתקפים נוספים, ולהימנעות ממצבים וממקומות בהם יכול להתרחש התקף נוסף כגון הליכה לבית הספר,יציאה למקומות הומי אדם, נסיעה בתחבורה ציבורית ועוד, ומתוך כך לפגיעה משמעותית בכל תחומי החיים.
פוביות ספציפיות
פוביות ספציפיות הן חוויה של פחד קיצוני מעצמים מסוימים כמו כלבים או עכבישים, ולפחדים ממצבים או מקומות כגון גבהים, מעליות וטיסות. פוביות ספציפיות הן תופעה די נפוצה, המתפתחת בדרך כלל במהלך הילדות. ישנן למעלה מ500 סוגים שונים של פוביות. הפוביה מובילה להימנעות מתמשכת מהמצב המפחיד ומהמצוקה שהוא מעורר, ובשל כך פוגעת באיכות החיים ובתפקוד.
הטיפול הקוגניטיבי – התנהגותי (CBT) בחרדות, מוכר בכל העולם כטיפול היעיל ביותר בחרדה, על סוגיה השונים. במהלך הטיפול נעשה מיפוי של כל תחומי החרדה, נזהה את דפוסי החשיבה אשר מעוררים את תחושת הסכנה, ובמקביל נלמד ונתרגל כלים גופניים והתנהגותיים אשר יאפשרו לנו לשלוט בחוויה הגופנית. רכישת ותרגול הכלים הגופניים נעשית באמצעות שימוש בטכניקת הביו פידבק, המאפשרת למידה חווייתית מהנה, אשר מגדילה את יעילות הטיפול באופן משמעותי.